Waar wonen in Frankrijk

Regios van Frankrijk
 

Tips en opmerkingen

Het is goed dat u zich eerst oriënteert op de regio of plaats waar u wilt gaan wonen. Dat is een belangrijke vraag, want het gaat om een belangrijke stap. Helaas bestaat er niet een site, zoals Funda in Nederland, waar veel huizen in het gehele land staan vermeld. U zult dus veel zelf moeten zoeken bij regionaal werkende makelaars of de lokale makelaar.  Wel bestaat er een site voor het gehele land voor koop/verkoop door particulieren. De site heet  vente de particulier à particulier . Zie een  voorbeeld

https://www.pap.fr/annonce/vente-immobiliere-provence-alpes-cote-d-azur/

Heeft al het oog op een regio?

Wellicht bent u toch al helemaal verknocht aan een bepaalde regio die u tijdens vakantie(s) heeft ontdekt. Dat is alleen maar goed want u kent dan de regio wellicht al een beetje. Ook heeft u misschien al uw oog laten vallen op de gedroomde villa, een droompaleisje of een opknaphuisje. Uiteraard kunnen we desgewenst op hoofdlijnen wel iets vertellen over bepaalde regio’s. Er zijn na de bestuurlijke herindeling in 2016  13 regio’s in Frankrijk zelf (bijv.   Alsace, Auvergne, Provence Alpes- Cote d, Azur en Bretagne)  en 5 regio’s in de overzeese gebiedsdelen. De regio’s  zijn weer  verdeeld in  95 departementen in Europa (bijv. Vaucluse, Ardèche, Loire) en 5 in overzeese gebiedsdelen. Volgt u het nog? Daaronder zijn er arrondissementen, kantons en uiteindelijk 35.416 gemeenten(stand 1 januari 2017). Kortom een bestuurlijke drukte van jewelste. Hoewel Frankrijk een groot land is lijkt herziening en inkrimping dringend  noodzakelijk.

De oriëntatie op de regio of plaats waar u iets wilt kopen kunt u  echter het beste zelf doen. Immers zich ergens thuis voelen is een kwestie van smaak en gevoel en is dus erg subjectief bepaald.  Toch geven wij u hierbij een (niet compleet) aantal tips:

1 Heb geduld. 

Beslis niet meteen, ook al bent u meteen verliefd op de locatie. Ga ook een keer kijken en onderzoeken  in verschillende seizoenen; huur het liefst een vakantiehuis enige weken of liefst langer om de regio goed te leren kennen.

2 Klimaat in Frankrijk.

Frankrijk kent verschillende klimaten en deze verschillen aanzienlijk per regio.

Er zijn drie verschillende klimaatzones.                                                        

Klimaatzones Frankrijk. Bron Climatent
  • Vochtig zeeklimaat met vaak frisse zomers en zachte winters, bijvoorbeeld ten westen van de lijn BayonneRijsel (Frans: Lille) maar ook de Atlantische westkust.
  • Semi-landklimaat of tussenliggend klimaat met strenge winters en warme zomers. Bijvoorbeeld in de Elzas, Lotharingen, langs het Rhônedal en in de gebergten (Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura)
  • Mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers in het zuiden.

Op  sommige plaatsen geldt een grillig klimaat. Daar kan het door bijvoorbeeld hoogte of type  bebossing of bebouwing per seizoen sterk verschillen. Hoe aangenaam een bepaalde regio  in de zomer kan zijn; ‘s winters kan het weer bar en boos zijn. En zelfs in de regio zelf kunnen veel verschillen zijn. Neem bijvoorbeeld de Auvergne maar ook het Alpengebied en andere hoger gelegen gebieden. Deze kennen vaak strenge vorst en  veel sneeuw,  waarbij sommige locaties soms slecht bereikbaar zijn. Leuk om te zien op foto’s. Maar pas op  ‘s winters komen  de sneeuwruimers niet op kleine weggetjes.  Resultaat is  dat u totaal geblokkeerd bent en niet van het terrein kan komen. Kijk ook of er winkels in de buurt zijn. Iedere paar dagen 20 kilometer moeten rijden lijkt geen  bezwaar, maar gaat  op termijn toch vervelend worden.

3 Hoe zijn  de Franse leefgewoonten?

Wees er op bedacht dat over het algemeen gezien Fransen individualistisch zijn ingesteld. Ze lijken voor Nederlanders vaak afstandelijk. Dat gevoel wordt versterkt omdat Fransen (vooral oudere generatie) geen talentalent hebben. En Frans is vaak de enige taal is waarin zij zich kunnen uitdrukken. Het is geen onwil maar men kan het gewoon niet. Het wordt zeer gewaardeerd als u contact zoekt en probeert Frans te spreken. In het Engels of Duits zal het vaak helemaal niet lukken, zeker bij ouderen niet. Die zijn vaak nooit in het buitenland  geweest.  En ze spreken of begrijpen geen enkel woord in een vreemde taal.

Maar Fransen zijn ook formeler in hun contacten met mensen die men niet kent.  Behoort men tot de intimi dan zijn de contacten net zo hartelijk als in Nederland.

.

Privacy

In  Frankrijk hecht men zeer aan privacy. Zo maar via de achterdeur naar binnen lopen en even gezellig koffie drinken kent men niet in Frankrijk. Het wordt ook niet gewaardeerd. Typerend: het woord “gezellig” kent geen Franse vertaling. Is het dan niet leuk in Frankijk? Ja zeker wel. Maar hun gewoontes zijn anders.Tip: maak eerst kennis met de naaste buren of mensen in de plaatselijke kroeg. Probeer zo veel mogelijk contacten te leggen met bewoners van het dorp.  U krijgt zo een goede indruk of de omgeving u zal bevallen.

Burgemeester

De burgermeester is een autoriteit in het dorp.  Het gaat om een erebaan. Op het platteland is hij vaak boer en u vindt hem vaak op het land aan het werk. Hij is ook vast bereid om u te woord te staan. Als goed ambassadeur zal hij vol trots graag over zijn dorp vertellen. U vindt hem waarschijnlijk niet op het stadhuis maar aan het werk, vaak op het land. Tenminste wanneer het om het platteland gaat. De burgemeester in Frankrijk is een belangrijk figuur en wordt gekozen door de bevolking. Hij kan mogelijk voor u ook veel betekenen,  wanneer u een vergunning moet hebben voor bijvoorbeeld een verbouwing of de aanleg van een zwembad.

4 Weet ook dat de leefgewoonten per regio zeer kunnen verschillen.

De echte Fransman

Daar   waar een Fransman in het Noorden qua gewoonten en levensstijl meer lijkt op een Nederlander. Een Fransman uit het Zuiden lijkt meer op een Spanjaard of Italiaan. Men neemt het leven gemakkelijker en afspraak is niet altijd afspraak. Het bekende Spaanse woord “manana” klinkt ook bekend in Frankrijk. Afspraak maken met een loodgieter bijvoorbeeld gaat nog wel, maar afspraken nakomen is vaak moeilijk.  Ik kan u uitgebreid vertellen over onze persoonlijke ervaringen.

.

5 Houdt u echt van stilte?

welke regio kiezen?

Houdt u van stilte, zoals u zo fijn vond in de zomervakantie? Prima, maar wees erop bedacht  dat het ’s zomers heel prettig vertoeven kan zijn, maar dat ’s winters de dagen wel erg stil en kort zijn en wellicht eenzaam kunnen voelen.

En niet overal zijn gezellige Nederlandse of internationale clubs of verenigingen. Als u een goed gevoel heeft bij een bepaalde plaats of regio, ga dan ook eens kijken in een ander seizoen dan de zomer of de lente.

6 Middellandse Zee

Houdt u van zee dan is de Middellandse zeekust een ideale regio. Bedenk wel dat het ‘s zomers zeer druk kan zijn vol met toeristen. En u moet van de hitte houden want het is er langdurig zeer warm en droog. Maar ‘s winters is het over het algemeen een zeer mild klimaat,  zeker in het zuid oosten van Frankrijk, waar de mistral niet waait.

7 Niet meteen makelaar inschakelen.

Ga niet op voorhand in zee met die  zo aardige makelaar. Meer dan 50 % van de verkopen vindt tegenwoordig plaats buiten een makelaar om. Dat komt door het feit dat tarieven van makelaars ten opzichte van de Nederlandse makelaars zeer hoge tarieven vragen. Variërend van 5 % tot soms wel 10 % van de verkoopprijs.

8 Het dorp weet al gauw dat u interesse heeft.

In een dorp is het vaak via de mondelinge tam tam gauw bekend dat een buitenlander interesse heeft in een woning. Dat is niet ongunstig want u kunt gemakkelijker een praatje aanknopen. Loop het plaatselijk café eens binnen en probeer in uw beste Frans wat meer te weten te komen. U krijgt zo beter een indruk van de regio en het dorp of de stad.