Begeleiding Huis kopen in Frankrijk

Tweede Huis kopen in Frankrijk kopen. Hoe doe je dat?

Heeft u uw ideale locatie huis gevonden dan kunt u een huis zoeken via de lokale makelaars, of zelf via internet rechtsreeks bij particulieren.

Kopen via makelaar in Frankrijk

Bij het kopen via een Franse makelaar  moet u zich beseffen dat deze makelaar alleen de huizen zal laten zien die hij (exclusief) in zijn bestand heeft. Wilt u zo veel mogelijk huizen zien?  In een bepaalde regio of stad? Dan dient u helaas wel bij verschillende makelaars te kijken. Helaas bestaat er geen landelijk werkende website van makelaars zoals in Nederland. Een tijdrovende en soms ingewikkelde operatie. Een makelaar wil graag dat u via hem het huis bezoekt.  Slaagt hij er in het huis aan u te verkopen dan zal bij de verkoper zijn courtage claimen. De verkoper moet dan de courtage betalen. Maar hij heeft hier rekening mee gehouden en dus uiteindelijk betaalt u als koper de bemiddelingskosten van de makelaar.

De makelaar zal u zo snel mogelijk een promesse de vente of een compromis de vente willen laten tekenen . Ga daar niet op in, want vaak is het broddelwerk of heeft de makelaar iets te verbergen. Normaal gesproken maakt een notaris een compromis de vente. Dit is de koopovereenkomst waarin alle opschortende en ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Bestudeer deze goed want ook notarissen maken wel eens fouten.

Waarom een  makelaar inschakelen en waarom niet zelf kopen?

Waarom een makelaar inschakelen als je een tweede huis in Frankrijk wilt kopen of verkopen? Door de opkomst van internet komt  de meerwaarde van een makelaar steeds meer onder druk te staan. Kopers en verkopers gaan steeds vaker zelf de markt op. Circa 60 % van de verkopen vindt rechtstreeks tussen particulieren plaats (stand 2020). Op die wijze vermijden ze de in Frankrijk  zeer hoge bemiddelingskosten van een makelaar  (gemiddeld 5 à 6  % van de verkoopprijs als courtage).

Zie voor een particuliere site bijvoorbeeld de site:   https://www.pap.fr/annonce/vente-maisons-provence-alpes-cote-d-azur-g480 . Deze site werkt landelijk.

Koop en verkoop gaat anders in Frankrijk

Wees erop bovendien attent dat de koop/verkoop van huizen  in Frankrijk geheel anders verloopt dan in Nederland. Het is voor Nederlanders vaak ondoorzichtig hoe een en ander werkt in Frankrijk.  In Frankrijk kan een verkoper het huis in verkoop geven aan meerdere makelaars tegelijk. Een makelaar zal dan ook in zijn advertentie vaag zijn over het exacte adres van het huis dat in de verkoop is. Hij wil u verleiden tot een bezoek en het invullen van een  carte professionnelle.  Zo kan de Franse makelaar bij verkoop aanspraak kan maken op de courtage.

Kosten makelaar in Frankrijk.

De percentages bemiddeling aankoop/verkoop zijn bovendien veel hoger dan in Nederland.( soms  oplopend  6 tot 10 % van de verkoopprijs). De verkoper eigenaar zal wellicht ook alsnog met u (hoewel verboden) rechtstreeks willen onderhandelen, zodat hij de courtage niet hoeft te betalen. Daarom zal de makelaar tijdens het onderhandelingsproces ook niet de naam van de eigenaar geven en hem zorgvuldig buiten beeld houden.

Onderhandelen met meer partijen.

Zo kan men in Frankrijk  als verkoper ook in onderhandeling zijn met meer partijen tegelijk. Vraag dus altijd aan de verkoper of zijn makelaar (liefst per mail) of hij ook in onderhandeling is met een andere partij. U weet dan waar u aan toe bent. In Nederland is dit niet de gewoonte. Onderhandelt men met een partij dan doet men niet tegelijkertijd zaken met een andere gegadigde.

Zelf huis in Frankrijk kopen zonder makelaar

U hoeft dus niet per sé een makelaar in te schakelen als u een huis in Frankrijk koopt.  Als het namelijk een Franse makelaar betreft is de meerwaarde nauwelijks of niet aanwezig. Zeker niet omdat hij waarschijnlijk geen Engels, Nederlands of Duits spreekt. Helaas zijn er in Frankrijk op het gebied van vastgoed nogal veel avonturiers. Wij kunnen enige boeiende voorbeelden uit de praktijk ter lering en vermaak vertellen. In ieder geval dient een echte makelaar ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel en een zogenaamde “carte professionnelle” kunnen tonen. En makelaar kun je worden zonder speciale opleiding. Academicie en mensen met ervaring kunnen een carte professionelle aanvragen.

Wees slim en pak het anders aan. Veel belangrijker dan een makelaar is de vraag of u de Franse taal goed beheerst en of u ervaring heeft met koopcontracten en leveringsaktes van onroerend goed. Heeft u twijfels of u het zelfstandig kunt schakel dan een deskundige in. Het kost u uiteraard geld maar dat zal veel minder zijn dan in het geval  dat u in de problemen raakt, waarbij de financiële consequenties soms niet te overzien zijn.

Deskundige inschakelen.

Heeft u een huis of appartement gevonden dat u een bezoek waard vindt,  dan kunt u dus zelf het bezoek regelen.  Maar let er wel op dat u geen toezeggingen doet tijdens uw bezoek zonder eerst goed nagedacht te hebben. Spreekt u de taal, dan scheelt dat al weer.  Maar zelfs dan zijn er de nodige risico’s als u de juridische, culturele en andere aspecten die bij de koop/verkoop een rol spelen, niet kent.

U kunt echt geld en narigheid besparen door direct een deskundige in te schakelen. Onjuist genomen besluiten zijn soms wel te keren maar het kost nodeloos veel energie en geld. Kortom voorkom dat uw droomhuis een spookhuis  wordt.

Wij kunnen u helpen op verschillende wijzen. Van (beëdigd)vertalen van documenten zoals  contracten, aktes en statuten of het juridisch analyseren en adviseren over de overeenkomsten of aktes  tot het  compleet bemiddelen bij aankoop of verkoop.

Wij verwijzen u graag naar elders op onze website:

https://france-residence.nl/mogelijke-hulp-onze-tarieven/-tarieven/

Onze expertise in Frankrijk

Onze expertise ligt op het gebied van vastgoed in Frankrijk en alles wat daar direct en indirect mee te maken heeft, zoals fiscale en juridische consequenties, maar ook vragen op het gebied van successie.

Marie-Lise van Lammeren  is Francaise en beëdigd vertaalster Frans Nederlands v.v. Zij heeft veel ervaring met het vertalen van officiële documenten zoals  contracten, aktes en statuten. Wim van Lammeren heeft als jurist ervaring met het bemiddelen en het analyseren en maken van overeenkomsten op het gebied van koop, verkoop en huur van onroerend goed, notariële aktes van overdracht en aannemingsovereenkomsten etc.

Maar wij kunnen u ook compleet vertegenwoordigen bij het  complete proces van aankoop of verkoop. U blijft uiteraard  beslissen over alle belangrijke  punten.

Zie Over Ons

.

Heeft u vragen over de begeleiding van France Residence?

Wij beantwoorden uw vragen op werkdagen binnen 24 uur.

Of bel direct +31 614902162