De 7 mooiste regio’s van Frankrijk. France Residence

De 7 mooiste regio’s

Er zijn veel prachtige regio’s in Frankrijk. Het is nauwelijks mogelijk een lijst met de mooiste streken te maken maar we doen toch een poging. De door ons gekozen mooiste plekken worden in ieder geval vaak genoemd en geroemd als  de mooiste regio’s van Frankrijk.

1 De Provence

Als eerste noemen wij de zeer populaire zonovergoten Provence, met de vele velden van lavendel en zonnebloemen. Zeer bekend van de schilderijen van van Gogh. Het is één van de populairste toeristische streken. Veel verschillende landschappen sieren deze regio. Met prachtige steden als Arles, de thuishaven van van Gogh. En Aix en Provence, ook wel genaamd Parijs van het Zuiden. De universiteitsstad  met historische prachtige gebouwen en fonteinen. Maar ook niet te vergeten Avignon, Marseille .  En de wat kleinere steden als Bonnieux, Les Baux de Provence, Saint Remy de Provence.

En als we het over dorpen hebben dan moeten we het over de volgende parels hebben.

Isle sur la Sorgue. Parel van de Provence

Van de 7 dorpen die tot de ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’ behoren, zijn er zes hooggelegen: Ansouis, Gordes, Roussillon en Ménerbes in de Luberon.  Uitzondering vormen Isle sur la Sorgue aan de Noordkant van het natuurreservaat en berg de Luberon. En aan de Zuidkant het dorp Loumarin, dat echter absoluut een omweg waard is.

Zoekt u andere prachtige kleine dorpen gelegen op heuvels met een mooi uitzicht? Bezoek dan kleine dorpen als St. Paul de Vence (kunstenaarsdorp), maar ook Moustiers Sainte Marie, bekend om zijn aardewerk, Ansouis (kasteel 10 e eeuw). Oppède le Vieux en Roussillon.  Er zijn er zo veel, het ene dorp nog mooier en schilderachtiger dan het andere. Sommige van de hierboven genoemde dorpen worden terecht als de mooiste plaatsjes van Frankrijk genoemd.

 

En zullen we het nu over de natuur hebben?

Gorges du Verdon

Kent u de zeer bekende Gorges du Verdon. De Grand Canyon van Frankrijk. De grootste kloof van Europa gelegen tussen de departementen  Alpes de Haute Provence en de Var.

De 25 km lange  rivier die begint in Castelane en eindigt in het prachtige meer Saint Croix.

 

Lac Saint Croix

 

Als u toch in de buurt bent bezoek dan het plateau van Valensole met zijn prachtige lavendelvelden.  In de verte oostwaarts kan men de “Petites Alpilles al zien.

Bezoek ook de Camargue, het prachtige uitgestrekte gebied met moerassen en wilde paarden.

2 Bretagne

Een zeer bekende en alom gewaardeerde regio is Bretagne. Het rotsachtige schiereiland met spectaculaire kliffen met prachtige havenstadjes heeft een kust van circa 1200 km. . U merkt duidelijk ook de Engelse stijl van bouwen van de huizen. Bekende plaatsen als Rennes (hoofdstad)en  Brest, Saint Malo, Vannes  en Quimper.

Bretagne

Bretagne omvat een zeer groot gebied, vol met woeste natuur en rotsachtige kust. Voor de kust van Bretagne liggen ook talrijke eilanden. Bekend zijn de 7 eilanden, genaamd de Quessant Archipel, door Unesco uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat. De langste duinerij van Bretagne (8km) is genaamd de Keremna duinen.

Menhirs

Bent u in de buurt, bezoek dan de baai van Quiberon,  beschut tegen de wind en de golven. Daar ligt  ligt de mooie badstad Carnac.  Dis stadje is zeker een bezoek waard.  Een waar paradijs voor  windsurfers. Je kan er ook boottochtjes maken naar de eilandjes voor de kust.  In de buurt van Carnac-Plage staan de bekende bijna 3000 menhirs  als paddenstoelen in de heidevelden. De meest indrukwekkende prehistorische formaties vind je in Le Ménec, Kerlescan en Kermario

 

3 De Vaucluse

Mont Ventoux.

Kent u de prachtige regio Vaucluse?  Gelegen in het Zuiden van Frankrijk met steden als Orange, Avignon en Carpentras. de Noordkant begrenst door de alom bekende witte berg de Mont Ventoux. Menig Nederlandse amateur wielrenner kent de berg, die ook vanuit het vliegtuig prachtig is waar te nemen. Bent u niet zo sportief? U kunt ook met de auto de berg bezichtigen.

4 De Dordogne

De Dordogne ook genaamd Périgord ligt in het Zuid Westen van Frankrijk. Het dankt zijn naam aan de rivier de Dordogne die de streek doorkruist. Het is onderdeel van de regio Aquitanië en omvat de departementen de Landes, Lot et Garonne. Het klimaat is er prettig vooral in de maanden mei, juni en september en oktober, wanneer het niet zo heet is.

Bekende plaatsen zijn Sarlat (hoofdstad), Beynac. La Gageac, Domme, Montignac Roque,, Condat .  Carlux, Belvès en Salignac.

De streek is bekend om zijn mooie kastelen en prehistorische grotten.

De bekende gebieden in de Dordogne zijn Périgord noir, Périgord vert en Périgord blanc, verwijzend naar de  bebossing of grondsoort.

5 Elzas/Vogezen

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt de Elzas tegen de regio Lotharingen, of Frans la Lorraine. Van het noorden naar het zuiden lopen door de Elzas, aan de grens met la Lorraine, de Vogezen, een middelhoge bergketen. In het oosten van de Elzas strekt zich evenwijdig tussen de Vogezen en de Rijn, het Rijndal uit.

Er zijn nogal wat Nederlanders die absoluut meer zon en een milder klimaat willen hebben wanneer ze een huis kopen in Frankrijk. Die mensen moeten zeker niet een huis kopen in de streek Elzas/Vogezen. De zomers zijn weliswaar warmer dan in Nederland, doch de winters zijn kouder. Er  valt ook relatief veel sneeuw, maar dat is weer ideaal voor de skiërs. Maar omdat het gebeid U moet daarbij bedenken dat  binnen deze sterken er ook nog weer verschillen zijn door de aanwezigheid van bergen en bossen. Ook is het weer natter dan in Nederland . Daarom is het landschap ook zo mooi groen.

Bekende plaatsen zijn Straatsburg, Mulhouse en  Colmar

Colmar, is het het centrum van de Elzaswijnen, en bekend om  zijn levenskunst! Trakteer uzelf op een cultureel uitstapje in het Unterlinden Museum, of geniet van een boottocht over het water in de romantische wijk van La Petite Venise. De stadskern, in het hart van de Route van de Elzaswijnen, schittert met zijn rijke erfgoed: beschermde gebouwen, gotische architecturale schatten en de afwisselende traditionele huizen… een waar genot voor uw ogen!

6 De Auvergne